fbpx

1. Testbeszéd-sorozat: Fejdöntés (FD)

Sorozatot indítunk a testbeszéd értelmezésének tudományáról. Ennek első részeként a VPR egyik elemét, a Fejdöntést (Fd-t) fogjuk megvizsgálni Chase Hughes munkássága nyomán. Chase Hughes a világ egyik első számú nonverbális kommunikáció szakértője, aki profilozást és befolyásolási technikákat tanít az amerikai különleges haderőnek és hírszerző ügynökségeknek világszerte. Először a világtörténelemben a lakosság számára is elérhetőek az egykor titkosított anyagok.

A fejdöntés nyitott és sérülékenységet mutató gesztus. Döntjük a fejünket, amikor kíváncsiak vagyunk, figyelünk, kacérkodunk, flörtölünk vagy megpróbálunk ártatlannak tűnni. Igazoló gesztusként a Hunyorítással (Hr), Bólintással (Bl), valamint felerősítő gesztusként és a Lábak befelé mutatnak (Lb) testtartással találkozhatunk. Látni fogja a Nyitott tenyér (Nyt) megjelenését, amikor valaki barátságos környezetben magyarázza, amit nagyon egyértelműen közölni akar.

Az első felsorolt ellentmondó viselkedés Állkapocs összeszorítás (Ász), ekkor a fejdöntést, mint ártatlanságot felejtsük el, ez csak színjáték. Az Ász viselkedés azt jelezheti, hogy a fejdöntés helyett ez a gesztus a harag, az agresszió vagy a kihívás jele volt. A hímek (és néha nőstények) kiteszik a test létfontosságú részeit, hogy félelem nélkülinek tűnjenek ellenfelük előtt, ilyen például az Át, az állkitolás is.

A második ellentmondó viselkedés az Ud (Ujjdobolás), mivel a fejdöntés időnként unalommal jár. A színlelt unalom sokkal nagyobb valószínűséggel mutat fejdöntést, mint a tényleges unalom. A tényleges unalom inkább a kézre való terhelődésben nyilvánul meg, a kapillárisokból kimegy a vér, elfehéredik a kéz.

Néhány kutatás, beleértve Desmond Morrisét is, részletezi a fej balra és jobbra billentése közötti lehetséges vagy megfigyelt különbségeket. Eddig nem végeztek szignifikáns tanulmányt e megfigyelések igazolására, és a VPR-re nézve a dőlés iránya nem releváns.

FORRÁS

Minden elismerésem és köszönetem Chase Hughes-nak, a világ egyik vezető nonverbális kommunikáció szakértőjének munkájáért és támogatásáért!

A cikket Chase Hughes amerikai nonverbális kommunikáció szakértő publikációiból fordította és kiegészítette, valamint az online megjelenéshez adaptálta: Sziklay Bence és Rozsonits Tamás
Minden tartalom jogvédett és azok további felhasználása előzetes engedélyhez kötött, ellenkező esetben jogi következményeket vonhat maga után. Az itt elhelyezett szöveges és képi tartalmak további felhasználása a forrás megjelölésével, a szerző megnevezésével vagy engedéllyel lehetséges.

Copyright © 2021 by Bence Sziklay, in cooperation with Chase Hughes. All rights reserved.

INGYENES TARTALOM

Töltsd le most ingyenes ebookunkat!

Töltsd le most ingyenes ebookunkat a Bullyingről!

Ahogyan a Balázsékban is hallhattad!