fbpx

10. Tesztbeszéd-értelmező sorozat: Állkapocs-összeszorítás (ÁSZ)

Testbeszéd-értelmező sorozatunkban ezúttal a Viselkedés Periódusos Rendszerének (a VPR-nek) következő elemét, az Állkapocs-összeszorítást (Ász) fogjuk megvizsgálni Chase Hughes amerikai különleges katona munkássága nyomán.

ÁLLKAPOCS-ÖSSZESZORÍTÁS (ÁSZ)

Ez a nonverbális jel az állkapocs-izmokban és a halánték tájékán figyelhető meg. Azt sugallja, hogy az alany legtöbbször visszatartja az agresszív cselekedeteket vagy érzéseket. Rejtett ellenségeskedést vagy haragot is jelenthet egy adott esemény vagy beszélgetés tárgyával kapcsolatban.

Igazoló gesztusként Ujj-behajlítást (Ub: stressz) és Orrlyuk tágulást (Ot: adrenalin, fight or flight), felerősítő gesztusként az Ajak-összeszorítást (Asz: harag- visszatartott vélemény) és Állandóan Megemelt Vállakat látunk (Ámv: félelem).

Ellentmondó viselkedésként az Összevont szemöldököt (Ösz: harag) figyelhetjük meg, ez viszont a harag egyenes, nem visszatartott kifejezése, mint ahogy az Ász az. Ez a gesztusfajta az Agresszív (Agg) kategóriába tartozik, mikrofiziológiai változásként a kapillárisokban vérbőség keletkezik.

MEGTÉVESZTÉSI RÁTA

Megtévesztési ráta közepes, 2,5 (az 1,0-4,0-ig tartó skálán). Ahhoz, hogy nagy valószínűséggel beszéljünk megtévesztésről, a VPR 11-es határértéket kell elérni egy válaszadás során. Ezt a skálát több NATO tagország hírszerző ügynöksége is használja. Ahhoz, hogy potenciális megtévesztésről beszéljünk, több gesztussal kell vegyüljön a gesztus. pl.: Állkapocs-összeszorítás Ász (2,5) + Ujj-behajlítás (Ub, 2.0) + Arc érintés (Aé, 4.0) még mindig csak 8.5 pontot ér, így még ehhez is például egy Ádámcsutka-emelkedés (Ács) fog kelleni a maga 4 pontjával, hogy potenciális megtévesztésről beszéljünk.

Ekkor a kérdezőnek tovább kell ásnia a kontextusnak megfelelően, hogy vagy egy úgynevezett hazugság loop-ba kényszerítse az illetőt, vagy az tisztázni tudja magát.

FORRÁS

Minden elismerésem és köszönetem Chase Hughes-nak, a világ egyik vezető nonverbális kommunikáció szakértőjének munkájáért és támogatásáért!

A cikket Chase Hughes amerikai nonverbális kommunikáció szakértő publikációiból fordította és kiegészítette, valamint az online megjelenéshez adaptálta: Sziklay Bence és Rozsonits Tamás

Minden tartalom jogvédett és azok további felhasználása előzetes engedélyhez kötött, ellenkező esetben jogi következményeket vonhat maga után. Az itt elhelyezett szöveges és képi tartalmak további felhasználása a forrás megjelölésével, a szerző megnevezésével vagy engedéllyel lehetséges.

Copyright © 2021 by Bence Sziklay, in cooperation with Chase Hughes. All rights reserved.

INGYENES TARTALOM

Töltsd le most ingyenes ebookunkat!

Töltsd le most ingyenes ebookunkat a Bullyingről!

Ahogyan a Balázsékban is hallhattad!