fbpx

12. Testbeszéd-értelmező sorozat: Igazoló pillantás (IP)

Testbeszéd-értelmező sorozatunkban ezúttal a Viselkedés Periódusos Rendszerének (a VPR-nek) következő elemét, az Igazoló Pillantást (Ip) fogjuk megvizsgálni Chase Hughes amerikai különleges katona munkássága nyomán.

IGAZOLÓ PILLANTÁS (IP)

Egy interjú, vagy társalgás során a beszélgető partner hajlamos lehet a másik félre nézni, hogy megerősítse, hogy megértette-e a közlendőjét a másik fél, vagy pedig reakciók utrán kutat, hogy elhitte-e a másik az állítását. Igazoló pillantásnak (Ip) hívják egy kijelentés után a teremben lévő másik félre vetett felületes pillantást. Az alany ezzel ellenőrzi, hogy „történetét” elhiszi-e a másik fél vagy csoport.

Míg ez a viselkedés egy kijelentés előtt, alatt és után is megtörténhet, leggyakrabban egy kijelentés, válasz vagy bűnösség megtagadása után következik be egy interjúhelyzetben.

Társadalmi környezetben észrevehető, hogy az igazoló pillantások (Ip) mindig a csoport társadalmi szempontból legbefolyásosabb vagy legtöbb hatalommal rendelkező embere felé irányulnak beszélgetés közben. Így (is) lehet meghatározni ki az alfa a csoportban.

Igazoló gesztusként Nyitott tenyeret (nyt) látunk, ha nem volt deceptív az Ip, ha igen, akkor jellemzően Fél vállvonás (is) követi. Felerősítő gesztusként az Ujj az orrhoz (Uo) és a Száj eltakarása (Sze) gesztusokat látjuk. Ellentmondó viselkedésként az Állkapocs-szorítást (Ász) figyelhetjük meg. Ez a gesztusfajta a Bizonytalan (Btn) kategóriába tartozik.

MEGTÉVESZTÉSI RÁTA

Megtévesztési ráta magas, 4,0 (1,0-4,0-ig tartó skálán). Ahhoz, hogy nagy valószínűséggel beszéljünk megtévesztésről, a 11-es határértéket kell elérni. Ezt a skálát több NATO tagország hírszerző ügynöksége is használja. Tehát önmagában az Igazoló Pillantás (Ip) a 4,0 értékével nem lesz elég. Egy kérdés alá tartozó válasz esetében az Ip viselkedés mellett más gesztusokat is meg kell figyelni ahhoz, hogy megtévesztésről beszélhessünk. Tehát pl. ha Igazoló pillantást (4.0) veszünk észre, amely aztán vegyül hezitálással (4.0), a kezeit pedig a szájához emeli (4.0) az alany egy válaszadáson belül, akkor az érték 12 lesz, ami elég nagy valószínűséggel jelent megtévesztést.

Ekkor a kérdezőnek tovább kell ásnia a kontextusnak megfelelően, hogy vagy egy úgynevezett hazugság loop-ba kényszerítse az illetőt, vagy az tisztázni tudja magát.

FORRÁS

Minden elismerésem és köszönetem Chase Hughes-nak, a világ egyik vezető nonverbális kommunikáció szakértőjének támogatásáért!

A cikket Chase Hughes amerikai nonverbális kommunikáció szakértő publikációiból fordította és kiegészítette, valamint az online megjelenéshez adaptálta: Sziklay Bence és Rozsonits Tamás

Minden tartalom jogvédett és azok további felhasználása előzetes engedélyhez kötött, ellenkező esetben jogi következményeket vonhat maga után. Az itt elhelyezett szöveges és képi tartalmak további felhasználása a forrás megjelölésével, a szerző megnevezésével vagy engedéllyel lehetséges.

Copyright © 2021 by Bence Sziklay, in cooperation with Chase Hughes. All rights reserved.

INGYENES TARTALOM

Töltsd le most ingyenes ebookunkat!

Töltsd le most ingyenes ebookunkat a Bullyingről!

Ahogyan a Balázsékban is hallhattad!