fbpx

13. Testbeszéd-értelmező sorozat: Ásítás (ÁS)

Testbeszéd-értelmező sorozatunkban ezúttal a Viselkedés Periódusos Rendszerének (a VPR-nek) következő elemét, az Ásítást (Ás) fogjuk megvizsgálni Chase Hughes amerikai különleges katona munkássága nyomán.

ÁSÍTÁS (ÁS)

Míg az ásítás (Ás) leggyakrabban unalommal és fáradtsággal társul, sokszor a szorongás és bizonyos esetekben a megtévesztés nagyon valószínű jele is lehet. Az ásítás (Ás) jele vörös színű, ami azt jelenti, hogy ha vegyül egy másik 4,0-es minősítésű megtévesztő viselkedéssel, a megfigyelt ásítás szintén 4,0 lesz. Ha megtévesztés nem áll fenn, és az interjú adott szakaszában a megtévesztés egyéb jelei nem figyelhetők meg, az ásítás valószínűleg nem más, mint az unalom/fáradtság jele.

Az ásítások, amelyek közvetlenül az unalomból vagy a fáradtságból fakadnak, általában kétszer hosszabbak, mint a szorongás által okozott ásítás.

Bizonyos esetekben „hamis ásítás” figyelhető meg kihallgatás előtt. Bár ez még nem bizonyított, de a bűnös emberek szinte kizárólag ezt a magatartást tanúsítják. (Navarro, 2011)

Igazoló gesztusként a Kezek fej mögött (Kfm) és Száj eltakarást (Sze) látunk. Felerősítő gesztusként a Test döntést és Törzs fókuszt (Töf) láthatunk. Ellentmondó viselkedésként Szemkörnyéki izomösszehúzódást (Szi) figyelhetjük meg. Ez a gesztusfajta a Megtévesztés nem valószínű kategóriába tartozik.

MEGTÉVESZTÉSI RÁTA

Megtévesztési ráta alacsony, 1,0 (1,0-4,0-ig tartó skálán). Ahhoz, hogy nagy valószínűséggel beszéljünk megtévesztésről, a 11-es határértéket kell elérni. Ezt a skálát több NATO tagország hírszerző ügynöksége is használja. Tehát önmagában az Ás az 1,0 értékével nem lesz elég, egy kérdés alá tartozó válasz esetében az Ás viselkedés mellett más gesztusokat is meg kell figyelni ahhoz, hogy megtévesztésről beszélhessünk. Így pl. ha Ásítást (1.0) veszünk észre, amely vegyül más megtévesztéssel kapcsolatos gesztussal, az 1.0 érték automatikusan 4.0-ra emelkedik. Tehát így ha az Ás (4.0) vegyül hezitálással (4.0), a kezeit pedig a szájához emeli (4.0) az alany egy válaszadáson belül, akkor az érték 12 lesz, ami elég nagy valószínűséggel jelent megtévesztést.

Ekkor a kérdezőnek tovább kell ásnia a kontextusnak megfelelően, hogy vagy egy úgynevezett hazugság loop-ba kényszerítse az illetőt, vagy az tisztázni tudja magát.

FORRÁS

Minden elismerésem és köszönetem Chase Hughes-nak, a világ egyik vezető nonverbális kommunikáció szakértőjének támogatásáért!

A cikket Chase Hughes amerikai nonverbális kommunikáció szakértő publikációiból fordította és kiegészítette, valamint az online megjelenéshez adaptálta: Sziklay Bence és Rozsonits Tamás

Minden tartalom jogvédett és azok további felhasználása előzetes engedélyhez kötött, ellenkező esetben jogi következményeket vonhat maga után. Az itt elhelyezett szöveges és képi tartalmak további felhasználása a forrás megjelölésével, a szerző megnevezésével vagy engedéllyel lehetséges.

Copyright © 2021 by Bence Sziklay, in cooperation with Chase Hughes. All rights reserved.

INGYENES TARTALOM

Töltsd le most ingyenes ebookunkat!

Töltsd le most ingyenes ebookunkat a Bullyingről!

Ahogyan a Balázsékban is hallhattad!