fbpx

15. Testbeszéd-értelmező sorozat: Elpirulás (EP)

Testbeszéd-értelmező sorozatunkban ezúttal a Viselkedés Periódusos Rendszerének (a VPR-nek) következő elemét, az Elpirulást (Ep) fogjuk megvizsgálni Chase Hughes amerikai különleges katona munkássága nyomán.

ELPIRULÁS (EP)

Az elpirulás minden embernél természetes reakció az adrenalin-sokk következtében. A kínos pillanatban keletkező adrenalin értágulatot okoz, és megnyitja az ereket annak érdekében, hogy több oxigént kapjon.
(Darwin, 1872) (Ekman P., Facial expression of emotion: new findings, new questions, 1992) (Vrij, 2001)

Egy interjúhelyzetben a pirulás megjelenése zavar, bűntudat vagy félelem miatt lehet. Az adott csoporton belül megfigyelt többi gesztus mutatja meg, hogy az alany melyik jelentést kommunikálja. Az elvörösödés vagy az elpirulás további okai, amelyekkel érdemes tisztában lenni, az alkohol, a szexuális izgalom és bizonyos „partidrogok” fogyasztása.

Igazoló gesztusként a Nyelést (Nyl) és Fej ledöntést (Fl), felerősítő gesztusként pedig a Boldogságot (Bg) és Ajak-összeszorítást (Asz) láthatunk. Ellentmondó viselkedésként az Orrlyuk-tágulást figyelhetjük meg. Ez a gesztusfajta a Megtévesztés nem valószínű kategóriába tartozik.

MEGTÉVESZTÉSI RÁTA

Megtévesztési ráta alacsony, 1,5 (1,0-4,0-ig tartó skálán). Ahhoz, hogy nagy valószínűséggel beszéljünk megtévesztésről, a 11-es határértéket kell elérni. Ezt a skálát több NATO tagország hírszerző ügynöksége is használja. Tehát önmagában az Ep az 1,5 értékével nem lesz elég (egy kérdés alá tartozó válasz esetében), azaz az Ep viselkedés mellett más gesztusokat is meg kell figyelni ahhoz, hogy megtévesztésről beszélhessünk.

FORRÁS

Minden elismerésem és köszönetem Chase Hughes-nak, a világ egyik vezető nonverbális kommunikáció szakértőjének támogatásáért!

A cikket Chase Hughes amerikai nonverbális kommunikáció szakértő publikációiból fordította és kiegészítette, valamint az online megjelenéshez adaptálta: Sziklay Bence

Minden tartalom jogvédett és azok további felhasználása előzetes engedélyhez kötött, ellenkező esetben jogi következményeket vonhat maga után. Az itt elhelyezett szöveges és képi tartalmak további felhasználása a forrás megjelölésével, a szerző megnevezésével vagy engedéllyel lehetséges.

Copyright © 2021 by Bence Sziklay, in cooperation with Chase Hughes. All rights reserved.

INGYENES TARTALOM

Töltsd le most ingyenes ebookunkat!

Töltsd le most ingyenes ebookunkat a Bullyingről!

Ahogyan a Balázsékban is hallhattad!