fbpx

16. Testbeszéd-értelmező sorozat: Hátradöntött fej (HF)

Testbeszéd-értelmező sorozatunkban ezúttal a Viselkedés Periódusos Rendszerének (a VPR-nek) következő elemét, a Hátradöntött fejet (Hf) fogjuk megvizsgálni Chase Hughes amerikai különleges katona munkássága nyomán.

HÁTRADÖNTÖTT FEJ (HF)

A fej hátradöntésének több nonverbális jelentése is lehet, ha figyelembe vesszük a kontextust.

Először is, sok ember öntudatlanul hátradönti a fejét, miközben felfelé néz, hogy információra emlékezzen vissza. Amikor beszélgetés közben megkérik, hogy emlékezzen vissza egy esemény részleteire, a másik hátrahajtja a fejét, miközben megpróbálja felidézni a kért információt, függetlenül attól, hogy az igaz vagy hamis.

Továbbá, a fej hátradöntése elérhetővé teszi a nyakunk létfontosságú részét. A férfiak általában ezt a mozdulatot hajtják végre, miközben fizikai összetűzésre hívnak ki egy másik személyt, vagy harcra készülnek. A test létfontosságú részeinek elérhetővé tétele az ellenfél számára az állatvilágban azt fejezi ki, hogy az állat nem fél attól, hogy a másik bántani tudja.

VÁLTOZATOK:

1: Hátradöntött fej az adatokra való emlékezés miatt: Hf1
2: Hátradöntött fej, hogy a nyak elérhető legyen: Hf2

Igazoló gesztusként az Állkitolást (Át), felerősítő gesztusként pedig Szöszölést (Szö) láthatunk. Ellentmondó viselkedésként Nyelést (Nyl) figyelhetjük meg. Ez a gesztusfajta a Megtévesztés nem valószínű kategóriába tartozik.

MEGTÉVESZTÉSI RÁTA

Megtévesztési ráta alacsony, 1,5 (1,0-4,0-ig tartó skálán). Ahhoz, hogy nagy valószínűséggel beszéljünk megtévesztésről, a 11-es határértéket kell elérni (egy kérdés alá tartozó válasz esetében). Ezt a skálát több NATO tagország hírszerző ügynöksége is használja. Tehát önmagában a Hf az 1,5 értékével nem lesz elég, azaz a Hf viselkedés mellett más gesztusokat is meg kell figyelni ahhoz, hogy megtévesztésről beszélhessünk.

FORRÁS

Minden elismerésem és köszönetem Chase Hughes-nak, a világ egyik vezető nonverbális kommunikáció szakértőjének támogatásáért!

A cikket Chase Hughes amerikai nonverbális kommunikáció szakértő publikációiból fordította és kiegészítette, valamint az online megjelenéshez adaptálta: Sziklay Bence

Minden tartalom jogvédett és azok további felhasználása előzetes engedélyhez kötött, ellenkező esetben jogi következményeket vonhat maga után. Az itt elhelyezett szöveges és képi tartalmak további felhasználása a forrás megjelölésével, a szerző megnevezésével vagy engedéllyel lehetséges.

Copyright © 2021 by Bence Sziklay, in association with Chase Hughes. All rights reserved.

INGYENES TARTALOM

Töltsd le most ingyenes ebookunkat!

Töltsd le most ingyenes ebookunkat a Bullyingről!

Ahogyan a Balázsékban is hallhattad!