fbpx

2. Testbeszéd-sorozat: Ajak-összeszorítás (ASZ)

Testbeszéd-értelmező sorozatunkban a viselkedés periódusos rendszerének (a VPR-nek) következő elemét, az Ajak-összeszorítást (Asz-t) fogjuk megvizsgálni Chase Hughes munkássága nyomán.

Számos olyan gesztuscsoport létezik, amely magában foglalja az ajak-összeszorítást (Asz). Ez a gesztus univerzálisan azt jelenti, hogy az egyén visszatartja a véleményét. Ez a „művelet” olyan fizikai gátat hoz létre, amely szó szerint megakadályozza a beszédben. A gesztus napi szinten nagyon sokszor észrevehető a beszélgetéseinkben.

Az ajak-összeszorítást (Asz-t) általában akkor hajtják végre, amikor valaki információt tart vissza. Ez azonban egyáltalán nem jelenti azt, hogy a megtévesztés a cél. A társadalmi szabályok és normák, a társak nyomása és a társadalom hatásai arra késztetnek bennünket, hogy féken tartsuk a nyelvünket a beszélgetés során. A gesztus csak akkor lesz jelentős, ha például megfigyelünk egy alanyt, akinek egy hipotetikus bűncselekmény eseményeit festjük le, és ő a történet közben többször összeszorítja az ajkait. Ekkor az ajak-összeszorítás (Asz) megtévesztés valószínűségének száma 2,0-ról 3,0-ra növekszik (az 1,0-4,0-ig tartó skálán, amelyet a hírszerző ügynökségek profilozói használnak szerte a világon).

A fenti forgatókönyv csak egy példa, és nem akadályozhatja az elemzőt abban, hogy ítéletet hozzon az ajak-összeszorítás kontextusbeli megtévesztési mértékével kapcsolatban.

A gesztus igazolásaként általában ezt az Állkapocs-szorítással (Ász-szal) és az Ujjbehajlítással (Ub-val – amikor az ujjbegyek a tenyér felé közelítenek, befelé hajolnak) látjuk együtt. Felerősödik a jelentés, ha az Asz (Ajakösszeszorítás) keveredik Állkitolással (Át-tal) és Önöleléssel (Öö-vel) – bár ez a hőmérséklettől is változhat. Ellentmondó gesztusként az Szi-t (Szemkörnyéki izomösszehúzódást) figyelhetjük meg.

MEGTÉVESZTÉSI RÁTA

A megtévesztési ráta alacsony, csupán 2.0 (az 1.0-4.0-ig tartó skálán, amit hírszerző ügynökségek használnak szerte a világon).

FORRÁS

Minden elismerésem és köszönetem Chase Hughes-nak, a világ egyik vezető nonverbális kommunikáció szakértőjének munkájáért és támogatásáért!

A cikket Chase Hughes amerikai nonverbális kommunikáció szakértő publikációiból fordította és kiegészítette, valamint az online megjelenéshez adaptálta: Sziklay Bence és Rozsonits Tamás

Minden tartalom jogvédett és azok további felhasználása előzetes engedélyhez kötött, ellenkező esetben jogi következményeket vonhat maga után. Az itt elhelyezett szöveges és képi tartalmak további felhasználása a forrás megjelölésével, a szerző megnevezésével vagy engedéllyel lehetséges.

Copyright © 2021 by Bence Sziklay, in cooperation with Chase Hughes. All rights reserved.

INGYENES TARTALOM

Töltsd le most ingyenes ebookunkat!

Töltsd le most ingyenes ebookunkat a Bullyingről!

Ahogyan a Balázsékban is hallhattad!