fbpx

22. Testbeszéd-értelmező sorozat: Iránymutatás

Testbeszéd-értelmező sorozatunkban ezúttal a Viselkedés Periódusos Rendszerének (a VPR-nek) következő elemét, az Iránymutatást (Im) fogjuk megvizsgálni Chase Hughes amerikai különleges katona munkássága nyomán.

A GESZTUS

Az iránymutató (Im) gesztust az illusztrátor gesztus csoportba soroljuk. Ha valaki egy tárgyra vagy valamilyen irányba mutat azért, hogy irányítsa egy másik személy tekintetét vagy menetirányát, akkor irányító gesztusnak tekintjük.

VARIÁCIÓK

1. Kézzel történő iránymutatás: Im1

2. Fejmozdulattal történő iránymutatás: Im2

3. Szájjal (csücsörítés) történő iránymutatás: Im3

Az Im3 gesztust kifejezetten a Latin-Amerikai kultúrában használják.

KAPCSOLÓDÓ GESZTUSOK

Igazoló gesztusként Nyitott tenyér (Nyt) és Fejledöntés (Fl) láthatunk. Ellentmondó viselkedése ennek a gesztusfajtának nincsen. Felerősítő gesztusként Ujj Kinyújtást (Uny) és Csípő Fókuszt (Csf) figyelhetünk meg. Ez a gesztusfajta a Nyitott kategóriába tartozik.

MEGTÉVESZTÉSI RÁTA

Megtévesztési ráta alacsony, 1,0 (1,0-4,0-ig tartó skálán). Ahhoz, hogy nagy valószínűséggel beszéljünk megtévesztésről, a 11-es határértéket kell elérni (egy kérdés alá tartozó válasz esetében). Ezt a skálát több NATO tagország hírszerző ügynöksége is használja. Tehát önmagában az Im az 1,0 értékével nem lesz elég, azaz az Im viselkedés mellett más stressz alapú gesztusokat is meg kell figyelni ahhoz, hogy potenciális megtévesztésről beszélhessünk.

FORRÁS

Minden elismerésem és köszönetem Chase Hughes-nak, a világ egyik vezető nonverbális kommunikáció szakértőjének támogatásáért!

A cikket Chase Hughes amerikai nonverbális kommunikáció szakértő publikációiból fordította és kiegészítette, valamint az online megjelenéshez adaptálta: Sziklay Bence

Minden tartalom jogvédett és azok további felhasználása előzetes engedélyhez kötött, ellenkező esetben jogi következményeket vonhat maga után. Az itt elhelyezett szöveges és képi tartalmak további felhasználása a forrás megjelölésével, a szerző megnevezésével vagy engedéllyel lehetséges.

Copyright © 2021 by Bence Sziklay, in cooperation with Chase Hughes. All rights reserved.

INGYENES TARTALOM

Töltsd le most ingyenes ebookunkat!

Töltsd le most ingyenes ebookunkat a Bullyingről!

Ahogyan a Balázsékban is hallhattad!