fbpx

23. Testbeszéd-értelmező sorozat: Ütemes kézmozdulat

Testbeszéd-értelmező sorozatunkban ezúttal a Viselkedés Periódusos Rendszerének (a VPR-nek) következő elemét, az Ütemes kézmozdulatot (Ük) fogjuk megvizsgálni Chase Hughes amerikai különleges katona munkássága nyomán.

A GESZTUS

A beszéd közben tett gesztusok, amelyek a szótagok érzelmi kifejezését hangsúlyozzák, mind ütemes kézmozdulatok (Ük). Ezek a kézmozdulatok látszólag a beszéd ritmusához igazodnak. Az ütemes kézmozdulatok megfigyeléséből olyan fontos dolgokat lehet megállapítani, mint az intenzitás, a kapillárisok jelenléte vagy hogy a kézmozdulatok szinkronban vannak-e a beszéd ritmusával.

Az aszinkronos kézmozdulatok jelezhetnek egyfajta szakadékot aközött, amit a másik fél érez és amit mond. Ha kihagyás van a gesztus és az állítás között, az érzelem szinte SOSEM valódi.

KAPCSOLÓDÓ GESZTUSOK

Igazoló gesztusként Állkapocs összeszorítást (Ász) és Dupla kezes szorítást (Dsz) láthatunk. Ellentmondó viselkedése az Ujj behajlítás (Ub). Ez nem azért szerepel ellentmondó viselkedésként, mert más a jelentése, hanem mert más érzelmi állapotot jelent. Az Ub mérőeszközként szolgál, amely az ütemes kézmozdulattal kapcsolatos haragot, stresszt, szorongást vagy negativitást jelez.

Felerősítő gesztusként Kezek a levegőben (Klő) és Szemkörnyéki izomösszehúzódást (Szi) figyelhetünk meg. Ez a gesztusfajta az Agresszív kategóriába tartozik.

MEGTÉVESZTÉSI RÁTA

Megtévesztési ráta alacsony, 1,5 (1,0-4,0-ig tartó skálán). Ahhoz, hogy nagy valószínűséggel beszéljünk megtévesztésről, a 11-es határértéket kell elérni (egy kérdés alá tartozó válasz esetében). Ezt a skálát több NATO tagország hírszerző ügynöksége is használja. Tehát önmagában az Ük az 1,5 értékével nem lesz elég, azaz az Ük viselkedés mellett más stressz alapú gesztusokat is meg kell figyelni ahhoz, hogy potenciális megtévesztésről beszélhessünk.

FORRÁS

Minden elismerésem és köszönetem Chase Hughes-nak, a világ egyik vezető nonverbális kommunikáció szakértőjének támogatásáért!

A cikket Chase Hughes amerikai nonverbális kommunikáció szakértő publikációiból fordította és kiegészítette, valamint az online megjelenéshez adaptálta: Sziklay Bence

Minden tartalom jogvédett és azok további felhasználása előzetes engedélyhez kötött, ellenkező esetben jogi következményeket vonhat maga után. Az itt elhelyezett szöveges és képi tartalmak további felhasználása a forrás megjelölésével, a szerző megnevezésével vagy engedéllyel lehetséges.

Copyright © 2021 by Bence Sziklay, in association with Chase Hughes. All rights reserved.

INGYENES TARTALOM

Töltsd le most ingyenes ebookunkat!

Töltsd le most ingyenes ebookunkat a Bullyingről!

Ahogyan a Balázsékban is hallhattad!