fbpx

25. Testbeszéd-értelmező sorozat: Fejtartás

Testbeszéd-értelmező sorozatunkban ezúttal a Viselkedés Periódusos Rendszerének (a VPR-nek) következő elemét, a Fejtartást (Ft) fogjuk megvizsgálni Chase Hughes amerikai különleges katona munkássága nyomán.

A GESZTUS

Míg ezt a viselkedést a kar és kéz mozgatásával hajtják végre, a fej a testtáj prioritása miatt szerepel a listán.

VARIÁCIÓK

A kézzel történő támogató gesztusnak két azonosítható változata van:

1. Az áll a kézen nyugszik.

2. A fej megdől, hogy a fül közelében lévő kézre támaszkodjon.

Az 1. változatban a felületi érintkezés mennyisége gyakran jelezheti az unalom mértékét vagy a fáradtság intenzitását a másikban. Ha az unalmat színlelik, akkor sokkal valószínűbb, hogy tekintetük felfelé irányul és a kezük és az arcuk a szokásosnál valamivel kevesebbet érintkezik egymással.

A 2. változat magában foglalja a Fejdöntést (Fd), amely elérhetővé teszi a nyakat. A Fejdöntéshez (Fd) kapcsolódó jelentések itt is megfigyelhetők; a partner valószínűleg bizakodónak, kíváncsinak érzi magát, vagy megpróbál dacot tanúsítani, ha a viselkedést egy kérdező kérdezése vagy megjegyzése során hajtják végre.

KAPCSOLÓDÓ GESZTUSOK

Igazoló gesztusként Ujj dobolást (Ud) ás Sátrazást (Sá) láthatunk. Ellentmondó viselkedése a Szemkörnyéki izomösszehúzódás (Szi).

Felerősítő gesztusként Láb(ujjak) befelé fordulását (Lb) és Széklábfogást (Szf) figyelhetünk meg. Ez a gesztusfajta a Bizonytalan kategóriába tartozik.

MEGTÉVESZTÉSI RÁTA

Megtévesztési ráta alacsony, 1,0 (1,0-4,0-ig tartó skálán). Ahhoz, hogy nagy valószínűséggel beszéljünk megtévesztésről, a 11-es határértéket kell elérni (egy kérdés alá tartozó válasz esetében). Ezt a skálát több NATO tagország hírszerző ügynöksége is használja. Tehát önmagában az Ft az 1,0 értékével nem lesz elég, azaz az Ft viselkedés mellett más stressz alapú gesztusokat is meg kell figyelni ahhoz, hogy potenciális megtévesztésről beszélhessünk.

FORRÁS

Minden elismerésem és köszönetem Chase Hughes-nak, a világ egyik vezető nonverbális kommunikáció szakértőjének támogatásáért!

A cikket Chase Hughes amerikai nonverbális kommunikáció szakértő publikációiból fordította és kiegészítette, valamint az online megjelenéshez adaptálta: Sziklay Bence

Minden tartalom jogvédett és azok további felhasználása előzetes engedélyhez kötött, ellenkező esetben jogi következményeket vonhat maga után. Az itt elhelyezett szöveges és képi tartalmak további felhasználása a forrás megjelölésével, a szerző megnevezésével vagy engedéllyel lehetséges.

Copyright © 2021 by Bence Sziklay, in association with Chase Hughes. All rights reserved.

INGYENES TARTALOM

Töltsd le most ingyenes ebookunkat!

Töltsd le most ingyenes ebookunkat a Bullyingről!

Ahogyan a Balázsékban is hallhattad!