fbpx

4. Testbeszéd-sorozat: Gesztushiány (GH)

Testbeszéd-értelmező sorozatunkban ezúttal a viselkedés periódusos rendszerének (a VPR-nek) következő elemét, a Gesztushiányt (Gh-t) fogjuk megvizsgálni Chase Hughes munkássága nyomán.

Ez a viselkedés akkor jelenik meg, amikor az egyébként nyílt és kifejező személy hirtelen mozgás-, kifejezés-, és gesztushiányt tanúsít. A testbeszédben mindig az alapvonaltól vagy úgynevezett baseline-tól való eltérést figyeljük. Ezért egy általában véve gesztikuláló, kifejező személy gesztushiánya mindenképp vörös zászlót jelent, hiszen drasztikus eltérés figyelhető meg az alap viselkedésformától.

Igazoló gesztusként a Lefagyás (Lfs) és Pislogás-szám (Ps) növekedését figyelhetjük meg (stressz következtében tudat alatt nő a pislogás számunk és gyorsabban is pislogunk). Felerősítő gesztusként a Szemdörzsölést (Szd), ellentmondó gesztusként a Bólintás (Bl) és Lábujjak felfele (Lf) viselkedéseket figyelhetjük meg.

Kihallgatás során ez a viselkedés általában egy olyan kérdés utolsó részében jelenik meg, amely bűnösségre utalhat, vagy arra kényszerítheti az alanyt, hogy megtévesztő legyen.

MEGTÉVESZTÉSI RÁTA

Megtévesztési ráta magas, 4,0 (1,0-4,0-ig tartó skálán). Ahhoz, hogy nagy valószínűséggel beszéljünk megtévesztésről, a 11-es határértéket kell elérni. Ezt az értékelést több NATO tagország hírszerző ügynöksége is használja. Tehát önmagában a gesztushiány a 4,0 értékével nem lesz elég, egy kérdés alá tartozó válasz esetében a Gh viselkedés mellett más gesztusokat is meg kell figyelni ahhoz, hogy megtévesztésről beszélhessünk. Tehát pl. ha gesztushiányt (4.0) veszünk észre, mely aztán vegyül hezitálással (4.0), a kezeit pedig a szájához emeli (4.0) az alany egy válaszadáson belül, akkor az érték 12 lesz, ami elég nagy valószínűséggel jelent megtévesztést. Ekkor a kérdezőnek tovább kell ásnia a kontextusnak megfelelően, hogy vagy egy úgynevezett hazugság loop-ba kényszerítse az illetőt, vagy az tisztázni tudja magát.

FORRÁS

Minden elismerésem és köszönetem Chase Hughes-nak, a világ egyik vezető nonverbális kommunikáció szakértőjének munkájáért és támogatásáért!

A cikket Chase Hughes amerikai nonverbális kommunikáció szakértő publikációiból fordította és kiegészítette, valamint az online megjelenéshez adaptálta: Sziklay Bence és Rozsonits Tamás

Minden tartalom jogvédett és azok további felhasználása előzetes engedélyhez kötött, ellenkező esetben jogi következményeket vonhat maga után. Az itt elhelyezett szöveges és képi tartalmak további felhasználása a forrás megjelölésével, a szerző megnevezésével vagy engedéllyel lehetséges.

Copyright © 2021 by Bence Sziklay, in cooperation with Chase Hughes. All rights reserved.

INGYENES TARTALOM

Töltsd le most ingyenes ebookunkat!

Töltsd le most ingyenes ebookunkat a Bullyingről!

Ahogyan a Balázsékban is hallhattad!