fbpx

7. Testbeszéd-sorozat: Fej-ledöntés (FL)

Testbeszéd-értelmező sorozatunkban ezúttal a viselkedés periódusos rendszerének (a VPR-nek) következő elemét, az Fej-ledöntést (Fl) fogjuk megvizsgálni Chase Hughes munkássága nyomán.

FEJ-LEDÖNTÉS (FL)

A fej-ledöntésnek (Fl) több jelentése is van kontextustól függően, de legtöbbször akkor alkalmazzák, amikor az alany szégyent, bűntudatot, alázatot és/vagy haragot tapasztal. Félelem esetén is megfigyelhetjük, az állcsúcs a nyakhoz közelebb zár, hogy a nyaki artériák védettsége nőjön. Erőszakos viselkedés előzetes jeleként is értelmezhetjük, az Állkitolás ellentéteként, megint csak a nyaki artériák védése miatt

Az Á előtti ~ szimbólum a szexuális variáns mezőben azt jelzi, hogy mindkét nem végrehajtja ezt a műveletet. A nők gyakrabban használják, és úgy néznek fel a másk nemre, ártatlanságot közvetítve különösen a flörtölés és az udvarlás korai szakaszában.

A nemi védekezés (Nvd) ellentmond a fej-ledöntés (Fl) általános flörtölő jelentéseinek. Azonban a nemi védekezés (Nvd) és a fej-ledöntés (Fl) kombinációja gyakran megfigyelhető a bántalmazott házastársak, a szexuálisan bántalmazott gyermekek és az iskolában gyakran zaklatott gyermekek esetében. Felerősítő gesztusként az állkapocs-összeszorítást (Ász-t) figyelhetjük meg.

MEGTÉVESZTÉSI RÁTA

Megtévesztési ráta alacsony, 1,0 (1,0-4,0-ig tartó skálán). Ahhoz, hogy nagy valószínűséggel beszéljünk megtévesztésről, a VPR 11-es határértéket kell elérni egy válaszadás során, melyet több NATO tagország hírszerző ügynöksége is használ – ebben az esetben ez 1-es, azaz nagyon messze vagyunk a potenciális megtévesztéstől.

FORRÁS

Minden elismerésem és köszönetem Chase Hughes-nak, a világ egyik vezető nonverbális kommunikáció szakértőjének munkájáért és támogatásáért!

A cikket Chase Hughes amerikai nonverbális kommunikáció szakértő publikációiból fordította és kiegészítette, valamint az online megjelenéshez adaptálta: Sziklay Bence és Rozsonits Tamás

Minden tartalom jogvédett és azok további felhasználása előzetes engedélyhez kötött, ellenkező esetben jogi következményeket vonhat maga után. Az itt elhelyezett szöveges és képi tartalmak további felhasználása a forrás megjelölésével, a szerző megnevezésével vagy engedéllyel lehetséges.

Copyright © 2021 by Bence Sziklay, in cooperation with Chase Hughes. All rights reserved.

INGYENES TARTALOM

Töltsd le most ingyenes ebookunkat!

Töltsd le most ingyenes ebookunkat a Bullyingről!

Ahogyan a Balázsékban is hallhattad!