fbpx

8. Testbeszéd-sorozat: Nyak-behúzás (NYB)

Testbeszéd-értelmező sorozatunkban ezúttal a viselkedés periódusos rendszerének (a VPR-nek) következő elemét, a Nyak-behúzást (Nyb) fogjuk megvizsgálni.

NYAK-BEHÚZÁS (NYB)

A nyak-behúzás (Nyb) akkor tapasztalható, amikor a vállak felfelé húzódnak, ezzel párhuzamosan pedig a fejet lefelé engedik. Ez a viselkedés védi a nyakat és más létfontosságú szerveket, a félelmen alapszik. Gyakran megjelenik bántalmazott gyerekeknél interjúkban és amikor idegenek közelítik meg őket (Darwin, 1872). Ezek a gyerekek a testüket is reflexszerűen húzzák össze, reagálva a közelben tartózkodó bántalmazó szülő hirtelen mozdulataira (Schutz, 1958). Ez egy hőmérséklet által befolyásolt viselkedés, és hideg hőmérsékleteken gyakoribb.

A gesztus akkor fordul elő felnőtteknél, amikor félnek, és releváns a megtévesztés gyanújának interjúhelyzetekben való megfigyelésében. Igazoló gesztusként a Dupla-vállvonást (Vv) és a Lefagyást (Lfs), míg felerősítő gesztusként Zárt könyék (Zk) és Széklábfonást (Szf) figyelhetünk meg aminek a valószínűsége nő a hőmérséklet csökkenésével. Ellentmondó gesztus az Összevont szemöldök (Ösz), amely a haragot vagy mély koncentrációt jelent nyugati kultúrákban.

MEGTÉVESZTÉSI RÁTA

Megtévesztési ráta közepes, 2,5 (1,0-4,0-ig tartó skálán). Ahhoz, hogy nagy valószínűséggel beszéljünk megtévesztésről, a VPR 11-es határértéket kell elérni egy válaszadás során, melyet több NATO tagország hírszerző ügynöksége is használ. Azaz ahhoz, hogy potenciális megtévesztésről beszéljünk, több gesztussal kell vegyüljön a Nyak-behúzás, pl.: Nyb (2,5) + Lfs (3.5) + Zk (3.5) még mindig csak 9.5 pontot ér, így még ehhez is például egy Arcérintés (Aé) fog kelleni a maga 4 pontjával, hogy potenciális megtévesztésről beszéljünk.

FORRÁS

Minden elismerésem és köszönetem Chase Hughes-nak, a világ egyik vezető nonverbális kommunikáció szakértőjének munkájáért és támogatásáért!

A cikket Chase Hughes amerikai nonverbális kommunikáció szakértő publikációiból fordította és kiegészítette, valamint az online megjelenéshez adaptálta: Sziklay Bence és Rozsonits Tamás

Minden tartalom jogvédett és azok további felhasználása előzetes engedélyhez kötött, ellenkező esetben jogi következményeket vonhat maga után. Az itt elhelyezett szöveges és képi tartalmak további felhasználása a forrás megjelölésével, a szerző megnevezésével vagy engedéllyel lehetséges.

Copyright © 2021 by Bence Sziklay, in association with Chase Hughes. All rights reserved.

INGYENES TARTALOM

Töltsd le most ingyenes ebookunkat!

Töltsd le most ingyenes ebookunkat a Bullyingről!

Ahogyan a Balázsékban is hallhattad!