fbpx

Láss Chase Hughes szemével! A világ első számú profilozója

Ha elmegyek egy étterembe vagy bárba a barátaimmal, szinte elkerülhetetlen, hogy megkérnek arra, hogy „olvassak” vagy profilozzak le minden személyt, aki a helyiségben tartózkodik.

„Mindig profilozol mindenkit, akivel találkozol, vagy ki tudod kapcsolni?”, kérdezték tőlem nemrégiben.

Nagyon gyakran vágytam arra, hogy megmutassam valakinek a világot az én szemeimen keresztül, ezért most leírom, milyen volt az első három percet eltölteni a san diegói Marriott Hotel bárjában egy barátommal.”

Ahogy besétáltunk a hotel bárjába, elkezdett az új motorjáról mesélni.

„Erre a Ducatira vártam már három éve, Chase”

– MONDJA.

Három nő ül a bejárat mellett. Észreveszem, hogy az egyikőjük ki van rekesztve: árulkodó a barátai távolodó lábtartása, és hogy felső testükkel elfordulnak felőle. Két másodpercig a kívülállóra fókuszálok. Belenéz a szemembe, majd lefelé néz, mielőtt visszafordulna az asztalhoz. Táskája a lába alatt fekszik. Van tapasztalata megbízhatatlan férfiakkal, elképzelhető, hogy bántalmazó kapcsolata is volt. Legalábbis ajkainak megfeszüléséből ítélve, mialatt egyik barátja párkapcsolatokról beszél. A pohara alatt hatalmas tócsa… elég régen kortyolhatott…

„A kipufogót, amit rászereltetek, Olaszországból hozatom. Azt szeretném, hogy elvidd egy próbakörre”

FOLYTATJA A BARÁTOM.

Nagyjából öt másodperc telt el. Elsétálunk egy telefonáló férfi mellett, aki eltakarja a fülét, hogy kizárja a bárban hallható modern lounge zenét. A keze, amelyben a telefont tartja, sötétebb, mint a másik. Golfozik. Gyakran vágatja a haját és remek a testtartása. Jól golfozik.

„El se hinnéd, milyen volt az eladó a kereskedésben az Ötödiken; zseniális!”

Kiszúrom a pultost, aki nagyjából kilenc méterre van tőlünk. Előrehajol, hogy jobban hallja az embereket, és elfordítja a fejét, ahogy egy iszogató ember szavait hallgatja. Együttérző, őszinte. Szociálisan intelligens.

Egy pár ül tőlünk jobbra, ahogy a pult irányába tartunk. A férfi nagy nyomást kifejtve dörzsöli össze az ujjait, ezt abból látom, hogy az ujjbegyei elfehérednek. Ideges. Egy elkent víztócsa látható az asztalon: oldalra tolta a poharát, hogy ne zavarja a beszélgetésben. Kommunikálni akar. Kedveli a nőt. Amikor felnéz, miközben elhaladunk mellettük, a nő megnyalja az ajkát. Higiéniai kinézetjavító gesztus. Le akarja nyűgözni a férfit. Kedveli őt. Első randevú? Visszanézek a férfire, és látom, hogy a hasába, nem a mellkasába veszi a levegőt, azaz ha első is a randi, úgy látszik, csökken a stressz.

„Amennyire tudom, itt Kaliforniában nem törvénysértés elmotorozni az autók között az autópályákon. Bár ebben nem vagyok biztos –,”

MONDJA A BARÁTOM, MÉG MINDIG A MOTORJÁRÓL.

Magányos férfi ül a pultnál, amelyhez közelítünk. Lábait a bárszék lábtartóján pihenteti. Jobb cipőjének sarka lényegesen megviseltebb, mint a bal cipője. Valószínűleg térd-, ízület- és csípőproblémákkal küzd. Ahogy odalépek a pulthoz, észreveszem, hogy a karórája öt perccel korábbra van állítva, mint az enyém, bal kezén pedig a felső hámréteg fájdalmasan mélyre van lekaparva. Hasonló módon rágta le a körmeit. „Szenved”, emlékeztetem magam.

A pultos elindul felénk. Tőlem közvetlenül balra egy csoport ül a falhoz tolt asztalnál. Az egyik nő élénk rózsaszín műtősruhát visel. Nadrágja hátulján mély gyűrődések láthatók. Egész nap ül… egészségügyi asszisztens, adminisztratív munkakör. Telefonja az asztalon van, a többiek alkohollal teli poharai mellett. Kicsit óvatlan. Elég közel van, hogy észre vegyem az orrán levő kis benyomódásokat: egész nap szemüveget viselt. Számítógéppel dolgozik? Ahogy a barátját hallgatja, alacsony a pislogási száma (nagyjából percenként 12, de nem mértem az idejét), azaz érdekli, mit mond a másik. Nyugodt. Kényelemben érzi magát.

„Már bluetooth-os sisakokat is gyártanak”

– MONDJA IZGATOTTAN A BARÁTOM. 

„Telefonálhatsz, miközben 130-cal száguldasz.”

Az egészségügyi dolgozónő barátja a falhoz szorítja a táskáját, a többi embertől lehető legmesszebb. Felkarjai szorosan átölelik saját testét, miközben beszél. Elhajol a férfitól, vállai nagyjából két és fél centivel megemelkednek, ahogy elkezd beszélni. Túl sok rejtett félelem és agresszió van ennél az asztalnál. Miért figyelek még mindig? Fókuszálj a szobára. Elkezdem profilozni a ruhákat, frizurákat, testtartásokat, kapcsolatokat, fejdöntéseket, légzést, állkapcsok összeszorítását, nyeléseket… Állj!

Ahogy a pultos felénk sétál, észreveszem, hogy egy férfi ül mögötte, a pult másik oldalán. Vállai megemelkednek, szinte mintha állandóan úgy lennének. Testtartása erőltetettnek tűnik, arcán egyértelműen látszanak a megvetés jelei. Önbizalomhiány extrém esete. Sebesült. Keménynek akar látszani. Ha fenyegetve érzi magát, gyorsan harcolni kezd. Az este folyamán hazudni fog valakinek a munkájáról.

Mikor a pultos felénk hajol, és megkérdezi barátomat, hogy mit kér, beférkőzünk egy kis üres helyre a pulthoz, odaadjuk a bankkártyánkat és várunk az italainkra. Vajon miért borotválja a kezeit? Fura.

Miközben megpróbálom kitalálni, hogy kutya vagy macska okozta a mellettem ülő nő nadrágján levő nagyon hosszú szőrszálat, a barátom félbeszakít.

„Még az új Ferrari se veri meg ezt a motort!”

Elveszem a pultról a poharamat és megfordulok, hogy asztalt keressek. Kiszúrok egy szabad asztalt hátul és elhaladunk egy laptopját használó férfi mellett. A táskája cipzározható. Praktikus. Észreveszem, hogy bár a laptopja az asztalon van, becipzározta a táskát. Aprólékos, gyakorlatias, vagy inkább titkolózó? Olyan módon tartja a táskát a lábai alatt, hogy senki se érheti el. Körmein kis fehér pöttyök láthatók. Leukonychia, így hívják ezt a jelenséget. Májbetegséget jelenthet, nagy ada ital van előtte. Cipői tisztára vannak pucolva. Kicsi, egyenes, a bal vállától a mellkasáig tartó gyűrődés van az ingén. Biztonsági öv. Autóval érkezett ide, elég messziről.

„Az egyetlen rossz dolog, hogy nem tudom magammal vinni a golfütőimet a motoron, tudod?”

Ahogy leülünk az asztalunkhoz, egyedül ülő férfit látok, aki pozíciót változtat. Halvány csík látható az ujján, nemrég levett jegygyűrű okozta. Óraszíja újnak tűnik; merevnek látszik, mintha nem hordta volna régóta. Hazug.

Mikor leülünk, a barátom hasa mozogni kezd. Nyugodtan lélegzik. Pislogási száma alacsony és keresztbe teszi a lábait. Kényelemben érzi magát.

„Haver, mikor jössz megnézni a motort?”

KÉRDEZI.

Ez volt az első három percünk a bárban.

FORRÁS

Minden elismerésem és köszönetem Chase Hughes-nak, a világ egyik vezető nonverbális kommunikáció szakértőjének munkájáért és támogatásáért!

Fordította, és az online megjelenéshez adaptálta: Sziklay Bence

www.chasehughes.com

Collected works of Chase Hughes

Minden tartalom jogvédett és azok további felhasználása előzetes engedélyhez kötött, ellenkező esetben jogi következményeket vonhat maga után. Az itt elhelyezett szöveges és képi tartalmak további felhasználása a forrás megjelölésével, a szerző megnevezésével vagy engedéllyel lehetséges.

Copyright © 2021 by Bence Sziklay, in cooperation with Chase Hughes. All rights reserved.

INGYENES TARTALOM

Töltsd le most ingyenes ebookunkat!

Töltsd le most ingyenes ebookunkat a Bullyingről!

Ahogyan a Balázsékban is hallhattad!