fbpx

Taktikai kommunikáció II.

Az előző rapport építés cikkünkben a lingvisztikus információszerzéshez kapcsolódó technikákat tárgyaltunk. Megvizsgáltuk hogyan figyeljük meg a melléknevek használatát beszélgetés közben, melyek megmutatják, hogy a beszélgető partner hogyan látja a világot, hogyan gondolkozik a negatív dolgokról és hogyan látja a pozitívokat.

Beszéltünk a Gesztikulációs Elhelyezkedési Tendenciáról (GET), mely szerint mindannyian gyakrabban használjuk az egyik oldalunkat, amikor negatív vagy pozitív dolgokról beszélünk.

Most a lingvisztikus információszerzés utolsó elemét, az érzékszervi csatornát fogjuk górcső alá. Az itt szereplő, hírszerzés szintű módszerek közül néhány még sosem volt elérhető a nyilvánosság számára.

 

ÉRZÉKSZERVI CSATORNÁK

Egy beszélgetés során rengeteg információt tudhatunk meg a partnerünk szóválasztásaiból ítélve, hogy mely érzékszervi csatornája dominál az információ-feldolgozás során (általában 1 vagy 2). Az NLP szerint 3 (+1) típusú embert különböztetünk meg:

  • Vizuális: ezek az emberek inkább látás alapján tanulnak, és általában véve kevésbe vonja el a figyelmüket egy zaj vagy hang, de sokkal nehezebb a fókuszukat fenntartani hosszabb verbális instrukciók esetében. Tipikusan az alapján hoznak meg döntéseket, hogyan „néznek ki” a dolgok. Olyan szavakat használnak mint: látom, nézem, képzeld el, ködös, világos stb.
  • Auditív: ők nagyon jó hallgatók és könnyebben befolyásolhatóak az érzéseik a hangsúlyunk vagy tonalitásunk változtatásával. Egyszerű nekik hosszabb gondolatmenetekre figyelni és általában véve zenei érzékük is kiváló, szeretnek zenéről beszélni. Szóhasználatuk: jól hangzik, ez hallatlan, hallgass meg, csendes, ordít róla, hangoztat stb.
  • Kinesztetikus (tapintás): ezen típusú emberek lassabban lélegeznek és főleg a hasukba. Jól válaszolnak a fizikai érintésre és egy beszélgetés során egy picivel közelebb állnak a beszélgető partnereikhez, mint a többi típus. Szóhasználatuk: megkaparint, megfog, megérint, nehéz, jó érzés stb.
  • Audio-Digitális (logika és gondolat): vannak olyan szavak, amelyek nem sorolhatók az érzékszervi csoportokba. Ezek az ún. digitális nyelvhasználat elemei. Tárgyilagosak, objektívek, logikusak. Ezért is van, hogy például a tudományos értekezések szinte csak ilyen szavakat és kifejezéseket vonultatnak fel, és ezért eléggé „száraznak” hatnak. Ezek típusú emberek inkább befelé, saját magukra fókuszálnak és amikor információt dolgoznak fel, lefelé néznek, de többet is beszélnek magukban, mint a többi típus. Szóhasználatuk: gondolni, érezni, megfontolni, latolgatni, tanulni, tervezés, tények, kritérium stb.

Tehát csakúgy, mint a melléknevek esetében, figyeljük meg, mely típusba tartozik a beszélgetőpartnerünk, és használjunk ennek megfelelő szavakat a vele való interakció során.

A következőkben azt vizsgáljuk, hogyan hallhatjuk meg a beszéd mögöttes tulajdonságait és tartalmát: Figyeljük meg az alábbi kérdésre adott válaszok közti különbségeket.

„Melyik volt a kedvenc karácsonyod?”

– „Az én kedvenc karácsonyom az volt, amikor 13 éves voltam.”
– „A családom és én elutaztunk Floridába, ami csodás volt. Imádtam azt a nyaralást.”
– „Amikor 14 éves voltam, kaptam egy új biciklit meg egy csomó ruhát, amiket akartam.”
– „Amikor az egész család összegyűlt a nagymamám házában.”
– „Nem tudom. Mindegyik egész jó volt. Mindig rengeteg menő dolgot kaptam!”

Az első számú válaszban gyakori az „én” szó. Nem bizonyított, de egyes kutatások azt feltételezik, hogy azok a gyerekek és felnőttek használják az „én” szót többször, akik alacsonyabb rendűnek érzik magukat (fontos számukra az „én” kihangsúlyozása, hogy helyre billentsék az egyensúlyt). Ettől függetlenül a mondat azt is sugalmazza, hogy a beszélőnek fontos, hogy a családjával volt és jól érezte magát.

A második válaszadó kevesebbszer használja az „én-t” azonban szembetűnő, hogy az ünnepet csak annak a tükrében írja le, hogy milyen ajándékokat kapott.

A harmadik válaszban is szerepel a család szeretete, azonban hiányoznak a több emberrel kapcsolatos névmások (mi, nekünk, miénk stb.). Bár a válaszadó családorientált, mégis kizárólag egyes szám harmadik személyhez kapcsolódó névmásokat használ.

A negyedik válasz hűvös, távolságtartó és érdektelen. A személyes névmások hiánya a válaszadó témától vagy a kérdezőtől való távolságtartását, esetleg információ-visszatartást vagy megtévesztést jelenthet.

A másik beszédében érdemes megfigyelni a kontextusbéli nyomokat, melyek megmutathatják, hogyan dolgozza fel a saját életével kapcsolatos információkat. A saját, emlékek felidézéséért felelős folyamatukra is hatással van ez a „szűrőrendszer”. Gyakorlásként nézz meg egy interjút vagy valamilyen őszinte beszélgetést. Ossz fel egy lapot két oszlopra, és miközben a videót nézed, a bal oszlopba jegyzeteld le az érzékelési csatornákat és a használt mellékneveket, a jobb oszlopba pedig a kontextust és a használt személyes névmásokat. A minden nap hallott beszédben elrejtett hangulat és prioritások megismerése gyakorlással és egyszerű, társasági környezetben elvégezhető gyakorlatokkal könnyűvé válik. Nem szükséges hosszadalmas gyakorlatokat és feladatok végezni minden nap ahhoz, hogy hatékonyan elsajátítsuk e tudást.

IDŐZÍTÉS ÉS IRÁNYÍTÁS

Minden bizonnyal találkoztál már a testbeszéd tükrözéséről vagy megegyező gesztusokról szóló cikkekkel különböző értékesítésről vagy pszichológiáról szóló magazinokban. Ez a modul a lingvisztikus információszerzés lehetőségeinek kibővítéséről szól, és olyan módszereket tartalmaz, melyek nem köztudottak.

A másik testbeszédének utánzása (tükrözése) egy természetes viselkedési mód az emberek és a főemlősök körében. Ha egy személy megismer és elkezd megkedvelni egy másikat, a testbeszédük és a gesztusaik automatikusan hasonlítani kezdenek egymásra. Automatikusan elkezdjük másolni és ugyanúgy időzíteni a viselkedésünket azokhoz, akiket kedvelünk és akikben megbízunk. Ennek a természetes jelenségnek az ellentéte az a tendencia, hogy nem szeretjük azokat a dolgokat, vagy félünk tőlük, amelyek mások, mint mi. Bár az emberi faj számára ez természetes habitus, képesek vagyunk tudatos viselkedési módokat alkalmazni, melyekkel tudat alatt befolyásolni tudjuk a másik személyt.

Azokat az embereket kedveljük, akik olyanok, mint mi magunk. A tükröző testbeszéd koncepciója egyszerűen megérthető és kevés gyakorlattal kompetenssé válhatunk használatában. A viselkedés más oldalait is tudjuk utánozni (tükrözni): a beszédstílust, a beszéd sebességét, gesztusokat, légzést és még a pislogást is.

EZ A MODUL 5 RÉSZBŐL ÁLL:

  • A tükrözés alapjai
  • Testbeszéd
  • Beszédstílusok
  • Gesztusok
  • Légzés és pislogás

A TÜKRÖZÉS ALAPJAI

Tehát a tükrözés egy természetes emberi tulajdonság, melyet irányítva meg lehet változtatni mások viselkedését és érzelmi állapotát. A viselkedés tükrözése nem azt jelenti, hogy a másik minden egyes mozdulatát leutánozzuk, mivel a legtöbb gesztus, melyet automatikusan reprodukálunk, 2-3-4 másodperc kihagyással történik. Néhány gesztust egyáltalán nem szabad utánozni. A viselkedés-tükrözésnek két fajtája van: a testbeszéd tükrözése és a testbeszéd utánzása. A tükrözés akkor történik, amikor szemben állunk az alannyal (egymásra nézünk), az utánzás pedig, ha mellette (hasonló irányba nézünk).

Ha szemben állsz a másikkal, és észreveszed, hogy a bal lábukat a jobb fölött keresztezik, ezt a viselkedést tükrözve tehát a jobb lábad kell a bal fölött keresztezned. Ez a másik testbeszédének a tükörképét hozza létre. A másik esetben, ha egymás mellett ültök, akkor ugyanazokat a gesztusokat kell csinálnod, mint a másik, anélkül, hogy megtükröznéd ezeket. Ne feledd, hogy a testbeszédbéli változásoknak finomnak kell lennie és természetesnek kell látszódnia. Ha az alany észreveszi a szokatlan viselkeded, aktiválódik a tudatos védelmi rendszere.

TESTBESZÉD

A testbeszéd és a gesztusok tükrözése során érdemes betartani, hogy három mozdulatot tükrözünk vagy utánzunk, a negyedik pedig kihagyjuk. Ezt a kört addig kell ismételni, ameddig nem tudjuk irányítani a másik testbeszédét. A testbeszéd irányítása akkor következik be, ha elegendő mértékű rapportot alakítottunk ki az alannyal ahhoz, hogy ő öntudatlanul tükrözni vagy utánozni kezdi a mi mozdulatainkat.

FELADAT

A testünk fizikai mozdulatai befolyásolják az érzelmeinket és a gondolatainkat. Próbáld ki az alábbi feladatot: görnyedj össze annyira, hogy ha valaki meglátna, azt hinné, hogy éppen az életed legrosszabb napját éled át. Az arckifejezésed is ezt az érzést mutassa.

„1 perc után, amíg ebben a testhelyzetben vagy, próbáld meg boldognak és önbizalommal telinek érezni magad, de ne változtass a pozíción semmit. Egyértelművé fog válni, hogy a test mozdulatai kapuként nyitják meg az utat az érzelmek előtt.”

AMY CUDDY 2012 TEDTALK

 

Mivel a testbeszédünk jelentősen befolyásolja az érzelmeinket, képzeljük el, milyen könnyen meg lehet változtatni egy személy hangulatát azáltal, hogy rákényszerítjük, hogy kövesse azokat a viselkedéseket, amiket mi akarunk. Átlagosan négy perc tükrözés vagy utánzás szükséges ahhoz, hogy a másik követni kezdje a mozdulatainkat. Ezután célszerű pár percenként imitálnunk valamelyik saját baseline mozdulatát is.

FORRÁS:

Minden elismerésem és köszönetem Chase Hughes-nak, a világ egyik vezető nonverbális kommunikáció szakértőjének munkájáért és támogatásáért!

Chase Hughes (2017) – Enhanced Rapport
Collett, P. (1977). Social Rules and Social Behavior. Oxford: Blackwell.
Grammer, K. (1990). Strangers Meet: Laughter and nonverbal signs of interest
Amy Cuddy (2012) TedTalk

Minden tartalom jogvédett és azok további felhasználása előzetes engedélyhez kötött, ellenkező esetben jogi következményeket vonhat maga után. Az itt elhelyezett szöveges és képi tartalmak további felhasználása a forrás megjelölésével, a szerző megnevezésével vagy engedéllyel lehetséges.

Copyright © 2021 by Bence Sziklay, in cooperation with Chase Hughes. All rights reserved.

INGYENES TARTALOM

Töltsd le most ingyenes ebookunkat!

Töltsd le most ingyenes ebookunkat a Bullyingről!

Ahogyan a Balázsékban is hallhattad!